Joan Laporta: "La independència és una qüestió d'extrema necessitat"
Respecte els altres candidats que han vingut a presentar les seves propostes, Laporta ha batut els rècords de públic i temps de l'auditori.
Respecte els altres candidats que han vingut a presentar les seves propostes, Laporta ha batut els rècords de públic i temps de l'auditori.
A les deu i escaig del matí, Joan Laporta ha entrat a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna. Se l’ha rebut amb aplaudiments. Segurament més motivats per la seva labor com a president del FC Barcelona i per la mitomania estudiantil, que no pas pel seu paper com a polític novell. Una breu introducció de Toni Aira, professor de la facultat, ha precedit la presentació de la proposta política de Solidaritat Catalana per la Independència.
Pels qui encara no ho tenen clar ni pel nom del partit, tot el programa electoral gira al voltant de la voluntat de proclamar Catalunya com un estat independent. Almenys això ens ha fet entendre l’amic Joan. A partir d’aquí ens ha exposat els motius pels quals és necessari estimular el nostre sentiment d’autonomia respecte l’Estat espanyol. Primerament, l’espoli fiscal en el qual ens té sotmesos el Govern d’Espanya. Laporta ha dit que ens prenen anualment uns 22 milions d’euros. Atenció al verb prendre: realment ens ha transmès com veu les coses. Tot seguit, i ben atent al seu públic, ha esmentat que només el 8% de les beques de l’Estat espanyol es concedeixen als estudiants catalans, fet que ha qualificat d’intolerable.
Mantenint sempre una mirada especialment crítica i dura amb la sentència del Tribunal Constitucional d’aquest 28 de juny, Laporta ha fet una crida a la dignitat nacional per la discriminació rebuda per part d’Espanya i per ser anomenats “subespecies del género español”. Per a contraatacar, SI planteja construir “una Catalunya joiosa i orgullosa del seu passat i futur”, com ha declarat Laporta; una Catalunya que, si esdevingués estat, seria el quart d’Europa en renda per càpita; una Catalunya que només pensi en els interessos dels catalans.
Joan Laporta també ha volgut deixar clar, des del primer moment, que l’objectiu principal del partit, la independència, suposarà sempre un punt positiu per a Catalunya. A nivell polític europeu ha mencionat que “si no tens un estat, no et consideren” i ha afegit que ser independents és “una qüestió d’extrema necessitat”.
Tan aviat com ha pogut, Laporta ha passat a criticar els altres partits polítics. Primer de tot s’ha identificat com a votant d’ERC i CiU en un passat. Acte seguit ha rebutjat la idea del referèndum per a la independència que proposa ERC i l’ha qualificat de la següent manera: “inviable constitucionalment i políticament”. Ha fet menció a part de la confrontació amb altres comunitats, duta a terme per Joan Puigcercós, i que ha caracteritzat d’estratègia electoralista. Com era d’esperar, el tripartit no se n’ha salvat i també ha rebut gràcies al seu paper amb l’Estatut d’Autonomia, que Laporta ha condemnat com “el ridícul més espantós dels últims anys”. “Només en queden les tapes”, ha afegit. També ha assegurat que "seria un un error històric fer-los confiança”, referint-se als partits més grans.
Després s’ha referit a propostes per sortir de la crisi actual. La inversió en infraestructures i en educació, com les beques-salaris per a estudiants de fins a 8.500 € l’any, semblen ser la solució per a SI. D’altra banda, en el cas de declarar la independència al Parlament i tenir èxit, Laporta ha promès un govern que permeti la transició de Catalunya com a Estat.
Joan Laporta al bar Sol després de la presentació, amb dos alumnes exemplars. |
Per acabar, un detall que ha tingut lloc acabada la xerrada i abans de les preguntes, quan ha mostrat els quatre dits d’una mà, simbolitzant l’estelada.
"Amb dos alumnes exemplars..."La prensa ha caido en decadencia.
ResponElimina